top of page
  • Κώστας Αγγελάκης

Η Γαλλία του 2017 στέλνει ένα μήνυμα.


Δημοσιεύτηκε στις ιστοσελίδες

www.newpost.gr, www.lastpoint.gr, www.new-deal.gr, www.thebest.gr, www,greekpost.ca, www.salos.gr

Άλλη μια εκλογική αναμέτρηση ολοκληρώθηκε, άλλη μια τάση προς τα δεξιά επιβεβαιώθηκε, άλλο ένα μήνυμα στάλθηκε.

Αποδέκτες είναι οι λαοί της γηραιάς ηπείρου αλλά και η πολιτική της εξουσία που μάλλον ανεπαρκής έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια.

Η τάση αυτή, δηλαδή η κλίση προς την δεξιά, εκφράστηκε ξεκάθαρα και στις τελευταίες πρόσφατες εκλογές της Ολλανδίας και στο δημοψήφισμα του BREXIT. Προφανώς έχει ηττηθεί κατά κράτος ο λαϊκισμός της αριστεράς, ο λαϊκισμός που προσφέρει εύκολες λύσεις και βελτίωση των συνθηκών ζωής με παντελώς ανέφικτες και αναποτελεσματικές πρακτικές.

Δεν ξέρω αν η κινητήρια δύναμη αυτής της τάσης είναι η φοβία του Ισλαμισμού.

Δεν ξέρω αν είναι οι αυταπόδεικτα ανέφικτες και απολύτως αναποτελεσματικές υπερβολικές κοινωνικές πολιτικές που είχαν εκφραστεί και πολλές φορές εκβιασθεί από την αριστερά.

Δεν ξέρω αν είναι οι πελατειακές πρακτικές της λαϊκής δεξιάς που ψάχνουν για καινούριο κοινό. Πραγματικά δεν ξέρω, αλλά τα αποτελέσματα είναι μάλλον συνδυασμός όλων των παραπάνω.

Πρέπει να παραδεχθούμε ότι σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές εκλογές αποτυπώνονται εθνικιστικά συναισθήματα που βρίσκουν στέγη στα ευρωσκεπτιστικά κόμματα τα οποία με την σειρά τους εκμεταλλεύονται και εκφράζουν την αντίδραση του κοινού τους προς την παγκοσμιοποίηση και την λογική της ενωμένης Ευρώπης.

Την τάση των λαών της Ευρώπης προς την δεξιά, ο πρωθυπουργός μας έχει σχολιάσει με την αμίμητη θεωρία ότι αυτό γίνεται “λόγω του ελλείμματος της δημοκρατίας που υπάρχει στην Ευρώπη”, ακυρώνοντας έτσι κάθε σχέση της αριστεράς με την έννοια της δημοκρατίας.

Μάλλον το αντίθετο ήθελε να πει. Ότι η τάση των Ευρωπαίων προς την δεξιά μπορεί να καταλήξει σε έλλειμμα δημοκρατίας. Μάλλον μπερδεύτηκε αλλά δεν θα το μάθουμε και ποτέ.

Παρόλο που η τάση στροφής των Ευρωπαίων προς τα δεξιά κόμματα είναι έκδηλη, δεν πιστεύω ότι υπάρχει πραγματική και συνειδητή ιδεολογική στροφή των λαών προς την δεξιά. Απλά θεωρώ ότι έχει αποδυναμωθεί πάρα πολύ το ιδεολογικό πρόσημο των πολιτικών επιλογών σε σχέση με την ουσία, με την σοβαρότητα και με την προοπτική που προσφέρει η κάθε μία πρόταση. Αυτό βέβαια διαφαίνεται από το γεγονός ότι τα δύο παραδοσιακά κόμματα έμειναν εκτός δεύτερου γύρου.

Τα βαρύγδουπα συνθήματα, οι πολιτικοί χαρακτηρισμοί καθώς και οι οραματικές ρητορικές, τείνουν να αποδυναμωθούν στην εκλογική απόφαση για ευνόητους λόγους. Έχουν διαψευσθεί σχεδόν παντού και πλήρως.

Την θέση τους έχουν πάρει δομημένες και κοστολογημένες λύσεις που προτείνονται από σοβαρούς ηγέτες που εμπνέουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

Άντε και στα δικά μας……

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page