- Κώστας Αγγελάκης
Αν έχεις τύχη διάβαινε …
Δημοσιεύτηκε στις ιστοσελίδες
www.newpost.gr, www.lastpoint.gr, www.new-deal.gr, www.thebest.gr, www,greekpost.ca
«Αν έχεις τύχη διάβαινε» λέει ο σοφός λαός και αυτή η κυβέρνηση το πήρε τοις μετρητοίς και μετατρέπει όλα τα, μέχρι πρότινος αξιοκρατικά συστήματα σε τυχερά παιχνίδια.
Με κλήρωση θα βγαίνουν οι σημαιοφόροι για τις παρελάσεις που δεν κατήργησαν ποτέ τελικά και στην μεγάλη του τύχη αφέθηκε ο Πάνος Καμμένος και κέρδισε το φλουρί της βασιλόπιτας του υπουργικού συμβουλίου, την οποίαν βασιλόπιτα επήγε ο ίδιος και το οποίο φλουρί θα όριζε και το πρώτο υπουργείο που θα ψηφιοποιηθεί.
Η τύχη αυτού του ανθρώπου είναι απίστευτη…
Στην πρόσφατη λοταρία για την χρήση των πιστωτικών καρτών «το Ποτάμι» αποκαλύπτει ότι σε 11 κληρώσεις το 2017 στις οποίες συμμετείχαν 6 εκατομμύρια πολίτες, υπήρξαν 29 άτομα που κέρδισαν 2 φορές και 4 άτομα που κέρδισαν 3 φορές. Με κίνητρο αυτά τα απίθανα αποτελέσματα «Το Ποτάμι» ζητάει την παρέμβαση του εισαγγελέα για την αναζήτηση τυχόν ευθυνών αναφορικά με τη διαφάνεια της διαδικασίας.
Όσον αφορά εμφανίσεις τυχαίων γεγονότων και κληρώσεις αριθμών σε συγκεκριμένα δείγματα από συγκεκριμένους πληθυσμούς η στατιστική επιστήμη είναι απόλυτα σαφής και δείχνει τις πιθανότητες πραγματοποίησης μιας εμφάνισης ή μιας κλήρωσης μέσα από μαθηματικούς υπολογισμούς. Για να καταλαβαίνουμε δε πόσο σπάνιο ή σύνηθες είναι ένα γεγονός το συσχετίζουμε με κάτι μέσα από την καθημερινότητα.
Για παράδειγμα εγώ θα σας πω ότι είναι πιο πιθανό να σωθείς από πτώση αεροπλάνου από τα 30.000 πόδια από το να πετύχεις αυτό που πέτυχαν οι τέσσερις υπερτυχεροί συμπολίτες μας, να κερδίσεις δηλαδή τρεις φορές σε κλήρωση που συμμετέχουν 6.000.000 χρήστες πιστωτικών καρτών με πολλαπλές συμμετοχές ο καθένας. Επίσης είναι πιο πιθανόν να κερδίσεις το «Τζόκερ» παρά να πετύχεις αυτό που πέτυχαν οι 29 υπερτυχεροί συμπολίτες μας, να κερδίσεις δηλαδή δύο φορές στις παραπάνω κληρώσεις.
Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι το σύστημα αυτό της λοταρίας έχει μια σωστή παραμετροποίηση, όπου μειώνεται η αναλογία συμμετοχών όσο μεγαλώνει η δαπάνη.
Δηλαδή σε χαμηλές δαπάνες (μέχρι 100 ευρώ) η αναλογία των λαχνών είναι 1 συμμετοχή ανά ευρώ, ενώ σε δαπάνες πάνω από 1000 ευρώ οι συμμετοχές είναι 1 προς 4 δηλαδή 250 συμμετοχές. Άρα στατιστικά έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας οι μικρότερες δαπάνες, που μάλλον θα χρειάζονται και το χιλιάρικο πιο πολύ.
Εκεί που θέλω όμως να καταλήξω είναι ότι όταν η γνώση, η προσπάθεια, η ικανότητα και η δημιουργικότητα αντικαθίστανται από την τύχη και την κομματική μας ταυτότητα τότε η κοινωνία ολόκληρη βαδίζει προς αχαρτογράφητα και μάλλον επικίνδυνα νερά.
Το δοκιμάσαμε στο παρελθόν, το ξανακάνουμε τώρα.
Όταν τα έργα και η εξέλιξη εξαρτάται από τους γνωστούς και όχι από τους γνώστες τότε τίποτα δεν γίνεται σωστά, ούτε στην πράξη αλλά ούτε και στην νοοτροπία των νέων που δηλητηριάζεται από αυτές τις πρακτικές.
«Αν έχεις τύχη διάβαινε και ριζικό περπάτει» λέει η λαϊκή παροιμία που σημαίνει ότι «αν είσαι τυχερός θα επιτύχεις ότι και αν κάνεις». Μια παροιμία του σοφού λαού που κάθε άλλο παρά σοφός έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια.
Ίσως και για αυτό δεν έχετε κανένα σχέδιο για το αύριο, με την ευρύτερη έννοια, γιατί αφού είσαστε τυχεροί, ό,τι και να κάνετε θα επιτύχετε. Για να δούμε.