top of page
  • Κώστας Αγγελάκης

Η ανάσταση και γιατί δεν έρχεται


Δημοσιεύτηκε στις ιστοσελίδες

www.newpost.gr, www.lastpoint.gr, www.new-deal.gr, www.thebest.gr

Η ανάσταση της οικονομίας, της κοινωνίας και τελικά ολόκληρης της χώρας δεν είναι θέμα θρησκείας ούτε πίστης. Εδώ μαγικά δεν γίνονται… εδώ θέλει συγκεκριμένα πράγματα να γίνουν και υπομονή για να ωριμάσουν.

Ούτε τα συγκεκριμένα πράγματα κάνουμε, ούτε τη απαιτούμενη υπομονή έχουμε……

Η ανάστασή μας θα έρθει μόνο με την αποτροπή όλων εκείνων των παραμέτρων που μας έφεραν εδώ. Μάλλον όταν θα παραδεχθούμε ότι "δεν φταίει κάποιος άλλος" ότι δεν "μας ζηλεύουν οι κακοί ξένοι" και ότι τελικά δεν θέλουμε "να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα" τότε θα αρχίσει να διαφαίνεται φως στον ορίζοντα.

Η κρίση, από ότι φαίνεται δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως κρίση κοινωνικών αξιών και γενικότερης νοοτροπίας των Ελλήνων πολιτών. Η ίδια η κρίση δε, είναι αποτέλεσμα νοοτροπίας δεκαετιών παρά ότι άλλο μας συμφέρει να πιστεύουμε.

Θα αποδειχθεί δε, από τους ιστορικούς του μέλλοντος, ότι το μέρος της κρίσης που αφορούσε την οικονομία μας ήταν και το πιο μικρό και το πιο εύκολο να διορθωθεί. Η χαλασμένη όμως νοοτροπία μας, αυτή του "όχου καημένε", του "κάποιος άλλος φταίει", του "θανάτου της κατσίκας του γείτονα" κλπ, θα πάρει χρόνια και γενεές ίσως, μέχρι να εξαλειφθεί ή τουλάχιστον να περιορισθεί. Και όσο υπάρχουν "λαϊκιστές δημοσιογράφοι, πολιτικοί, συνδικαλιστές και δημόσια πρόσωπα τόσο θα αργήσει να διορθωθεί και άλλο τόσο θα αναρωτιόμαστε "τι μας φταίει τελικά".

Η επιλεκτική μας ακοή είναι ίσως η μεγαλύτερη μας παθογένεια. Να ακούμε τελικά μόνο αυτά που μας αρέσουν και τα άλλα είναι σαν να μην ειπώθηκαν ποτέ.

Το "λεφτά υπάρχουν" το θυμόμαστε όλοι, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, το "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" όμως λίγοι το θυμόμαστε και ακόμα λιγότεροι το παραδεχόμαστε.

Την παραδοχή ότι το πελατειακό κράτος, που συνεπάγεται έλλειψη αξιοκρατίας, των "παλιών κυβερνήσεων" έχει τεράστια ευθύνη για την σημερινή κατάσταση το θυμόμαστε όλοι. Την προφανέστατη συνενοχή μας όμως, σε αυτήν την κατάσταση, δεν την παραδέχεται κανείς.

Το "μαζί τα φάγαμε" το θυμόμαστε όλοι μας, για να κατηγορούμε τον ευτραφή πρώην υπουργό για την ασέλγειά του, την εξήγηση όμως που έδωσε σε συνέντευξη του, κανείς δεν θυμάται.

Το "go back κα Μέρκελ" το θυμόμαστε όλοι, το "βοήθα λίγο την κατάσταση Άγγελλα" δεν τον θυμάται κανείς.

Και όσο αυτή η παθογένεια ισχύει και όσο αυτό το ξέρουν αρκετοί καιροσκόποι του δημόσιου βίου, τόσο θα εκμεταλλεύονται προς ίδιον όφελος και προσωπικές δημοτικότητες, αυτήν τη νοοτροπία.

Η αυτοκαταστροφική και αυτοκτονική επιλογή των εκλογών του Γενάρη του 2015 είναι ακριβώς αποτέλεσμα και αποκορύφωμα αυτής της νοοτροπίας, η οποία και εγκληματικά τότε ανατροφοδοτήθηκε και αναζωογονήθηκε από την σημερινή συγκυβέρνηση για ευνόητους λόγους.

Την συνέχεια την ξέρουμε όλοι.

Στην ζωή μας, στην δουλειά μας, στις σχέσεις μας, στο περιβάλλον μας συμβαίνουν θετικά και αρνητικά πράγματα. Θεωρώ ότι προκειμένου να επαναλαμβάνουμε τα θετικά και να αποτρέπουμε τα αρνητικά πρέπει να μπορούμε να τα εξηγούμε και να τα παραδεχόμαστε όλα, για δύο πολύ απλούς λόγους.

  • Αν δεν ξέρεις από πού προκύπτουν τα θετικά, δεν πρόκειται να ξανασυμβούν και

  • αντιθέτως αν δεν γνωρίζεις τι έφταιξε στα αρνητικά θα ξανασυμβούν σίγουρα. Δεν είναι γκαντεμιά, νόμος της φύσης και των πιθανοτήτων είναι.

Το πελατειακό κράτος και ο λαϊκισμός των ανεύθυνων δημόσιων προσώπων είναι προφανές ότι έχουν την μερίδα του λέοντος όσον αφορά την σημερινή κατάσταση. Το ποιοι έχουν την ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη των προηγουμένων δεκαετιών, μην βιαστείτε να απαντήσετε.

Κοιτάξτε στον καθρέφτη και αν κάπου εκεί μέσα διακρίνεται κάποιες ενοχές για όλα αυτά που σας αδικούν, έχετε μια ελπίδα να τα φτιάξετε όλα σωστά, αν δεν βλέπετε καμία ενοχή, τότε συνεχίσετε να γκρινιάζετε, είναι το μόνο που σας έχει μείνει να κάνετε…. Καλή Ανάσταση.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page