Ο κος Πελετίδης, Δήμαρχος Πατρέων, προτείνει, εγώ παρατηρώ
Δημοσιεύσεις: www.newpost.gr
Το κο Πελετίδη δεν έχω την τιμή να τον γνωρίζω προσωπικά, αλλά πρέπει να παραδεχθώ ότι αρκετοί και αξιόλογοι συμπολίτες μας τον θεωρούν έναν πολύ έντιμο άνθρωπο και πολύ καλό επιστήμονα. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αναγκαία για μια υψηλότατη θέση δημόσιας διοίκησης, όμως δεν είμαι σίγουρος ότι αρκούν.
Με αφορμή την πρόταση του κου Δημάρχου για το πρόβλημα της ανεργίας, θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις.
Αυτή είναι αυτούσια η πρόταση του κου Πελετίδη για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους άνεργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται επιδόματος. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος τους ανεργίας να καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού.
Θεωρούμε ότι ως πρώτο βήμα ο κατώτερος μισθός πρέπει να επανέλθει στα 751 ευρώ ως βάση για παραπέρα αύξηση, παράλληλα με την κατάργηση όλων των νόμων που ακύρωσαν τους συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Με βάση τα παραπάνω το επίδομα ανεργίας πρέπει να ανέρχεται στα 600 ευρώ.
Επίδομα ανεργίας να δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.Έτσι δίνεται η δυνατότητα να δικαιούται επίδομα ανεργίας και κάθε νέος και νέα που αναζητεί εργασία και δεν βρίσκει σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις.
Το διάστημα τους ανεργίας να αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, σαν συντάξιμος χρόνος.
Kαθ’ όλη την διάρκεια της ανεργίας οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη τους οικογένειάς τους να δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Κατά το διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι να καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων.
Να απαγορεύεται η διακοπή παροχής ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου για το διάστημα της ανεργίας.
Να καθιερωθεί για τους ανέργους δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Οι άνεργοι να ενταχθούν στα προγράμματα δωρεάν διανομής τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι φοιτητές και σπουδαστές που οι γονείς τους είναι άνεργοι να δικαιούνται πλήρη κάλυψη των σπουδών τους, επίδομα στέγασης και δωρεάν σίτισης, εφόσον δεν τους παρέχεται δωρεάν στέγαση και σίτιση σε φοιτητική εστία.
Καθ’ όλο το διάστημα που διαρκεί η ανεργία να επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει από δάνειο ο άνεργος ως δανειολήπτης από οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση. Επί πλέον να απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν κατά το πιο πάνω διάστημα της αναστολής.
Κατά το διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι να δικαιούνται επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ενοικίου που καταβάλλουν για τη κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειάς τους στο 100% του ύψους του ενοικίου.
Να απαγορεύεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο και τους ότι ακυρώνεται κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει ξεκινήσει, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται.
Επίδομα ανεργίας να δικαιούνται και όσοι αυτοαπασχολούμενοι λόγω οικονομικής δυσπραγίας αναγκάστηκαν να σταματήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, από την στιγμή της δήλωσης της διακοπής αυτής στη αρμόδια ΤΟΥΣ και για όσο διαρκεί η ανεργία. Το επίδομα αυτό ανέρχεται στο 80% του βασικού μισθού.
Οι παρατηρήσεις μου είναι τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο νοοτροπίας και κοινωνικής ευαισθησίας.
Κατ ‘αρχάς οι προτάσεις δεν είναι πουθενά κοστολογημένες για να δούμε ποιες προϋποθέσεις χρηματοδότησης υπάρχουν όσον αφορά το συνολικό κόστος αλλά και την πηγή. Η συζήτηση είναι λοιπόν θεωρητική, όταν δεν γνωρίζουμε πόσο κοστίζει κάτι και προφανώς δεν υπάρχει και πρόταση για το ποιος θα το υποστηρίζει οικονομικά.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μάλλον θα έφερνε αύξηση στην ανεργία, μιας και τα κεφάλαια που κυκλοφορούν στην αγορά δεν αυξάνονται δια νόμου, παρά μόνο από αύξηση του αποτελέσματος των παραγωγικών δυνάμεων. Σε αυτήν την περίπτωση και σε περίπτωση αύξησης του κατώτατου μισθού, οι επιχειρήσεις, που οι πιο πολλές είναι οριακές η ζημιογόνες όσον αφορά τα αποτελέσματά τους, θα προέβαιναν σε επιπλέον απολύσεις προκειμένου να κρατήσουν τα κόστη τους σταθερά. Τα ίδια συνολικά χρήματα θα πλήρωνε η αγορά στους εργαζόμενους, αλλά προς λιγότερους συμμετέχοντες.
Με όλες αυτές τις παροχές, συγνώμη, αλλά ούτε εγώ θα δούλευα. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα κίνητρο για τους ανέργους προς την αναζήτηση εργασίας. Με τα βασικά μου έξοδα επιδοτούμενα, το ενοίκιο επιδοτούμενο, επ’ αόριστον αναστολή κατάσχεσης 1ης η 2ης κατοικίας, αναστολή κάθε υποχρέωσης, δωρεάν περίθαλψη, δωρεάν μετακίνηση, δωρεάν σίτιση, 600 ευρώ και όλα αυτά και άλλα για όλο το διάστημα της ανεργίας, το μήνυμα που περνάτε είναι «καμία βιασύνη για καμία εργασία, μιας και είστε απολύτως καλυμμένοι από παντού και για πάντα».
Ακόμα και αν μπορούσατε να χρηματοδοτήσετε όλες αυτές τις παροχές, τα αποτελέσματα τόσο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ενίσχυσης κακής νοοτροπίας θα ήταν τραγικά. Με μαθηματική ακρίβεια η ανεργία θα μεγάλωνε όχι μόνο για τους λόγους του αυξημένου κόστους του εργαζόμενου για τις επιχειρήσεις, αλλά και γιατί όλες οι δουλειές που θα πρόσφεραν λιγότερες παροχές θα έμεναν ορφανές. Με πρόχειρους υπολογισμούς οι παροχές των ανέργων θα ισούταν με εισοδήματα μεγαλύτερα των 1800 - 2000 ευρώ ανά μήνα. Άρα με καθαρό εισόδημα λιγότερο από αυτό, θα σε συνέφερε να είσαι άνεργος.
Η παραπάνω πρόταση εκτός του ότι δεν είναι εφαρμόσιμη για λόγους κυρίως οικονομικούς δεν εμπεριέχει κανενός είδους κίνητρο ούτε για τους άνεργους αλλά ούτε και για τους επιχειρηματίες, έτσι ώστε να μεριμνήσουν για τα όντως μεγάλα προβλήματα της ανεργίας. Καμία θέση εργασίας δεν δημιουργείται με αυτήν τη λογική. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία θετικού επιχειρηματικού κλίματος. Οτιδήποτε άλλο είναι ανακύκλωση της μιζέριας και της φτώχειας, η οποία ανακύκλωση καταλήγει στο απόλυτο μηδέν.
Ευχαριστώ πολύ